Týdenní menu 🍳

Cholesterol a vejce: Co skutečně ovlivňuje vaše zdraví?

snidane-clanek

Vejce: Superpotravina či nebezpečný zdroj cholesterolu? Pravda o cholesterolu a důležitost omega-3 mastných kyselin pro naše zdraví.

Co je cholesterol? Cholesterol, tuková látka vytvářená našimi játry, je zásadní složkou každé buňky v těle. Hraje klíčovou roli v produkci hormonů, vitamínu D a žlučových kyselin, důležitých pro trávení tuků. I když naše tělo produkuje potřebný cholesterol, získáváme jej také z potravy.

Vejce a cholesterol: Obyčejné vejce obsahuje cholesterol, ale nezvyšuje u většiny lidí „špatný“ LDL cholesterol. Ve skutečnosti může přispívat k navýšení „dobrého“ HDL cholesterolu. Vzhledem k tomu, že většina cholesterolu v našem těle je produkována játry, pokud snížíme jeho příjem, naše tělo jednoduše vyrovná tím, že jej produkuje více.

Zdravotní důsledky omezování cholesterolu: Příliš nízká hladina cholesterolu může mít nepříznivé následky, včetně hormonální nerovnováhy a zvýšeného rizika některých onemocnění, jako je rakovina a mrtvice. Omezování cholesterolu, zejména pomocí léků, vyžaduje obezřetnost.

Cholesterol je komplexní, a jeho správná úroveň je klíčová pro zdraví. Důležitější než samotný cholesterol je však celková kvalita stravy a příjem esenciálních mastných kyselin, jako jsou omega-3.